Toon menu

Combimobiliteit

Afbeelding aanpassen: Klik hier
Voer een knop toe: Klik hier
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Als openbaar vervoermaatschappij wil De Lijn een belangrijke rol spelen op vlak van duurzame mobiliteit. Bus en tram zijn immers niet op elk moment of voor elke verplaatsing het ideale vervoermiddel.

Daarom hebben we partnerships afgesloten met verschillende complementaire initiatieven zoals cambio en Blue-bike. Maar hieronder vind je méér duurzame initiatieven. Combineer ze of gebruik ze afzonderlijk, als alternatief voor een verplaatsing met je eigen wagen of als aanvulling.

Bij aankoop van een jaarabonnement bij De Lijn, krijg je ook een jaar gratis lid-maatschap bij cambio.

De Lijn is een actieve promotor én speler in de combimodale verplaatsingsketen

Als we de filedruk op onze wegen willen verlagen, moeten we allemaal wat minder automatisch voor de volledige rit in de auto stappen. De sleutel ligt bij combimobiliteit.

De Lijn is een actieve promotor van combimobiliteit én een speler in de keten. Zo maakt het aanbod van ons stads- en streekvervoer deel uit van het totale mobiliteitsnetwerk. We voorzien in een optimale afstemming van het aanbod aan mobipunten. Al kijken we verder dan bus en tram alleen. We hebben ook de ambitie om andere vervoermodi aan te bieden. Daarbij omarmen we innovatieve vervoeroplossingen zoals autonome voertuigen of sluiten we nieuwe opportuniteiten zoals watertaxi’s niet uit. Al dan niet in partnerschappen met andere spelers zorgen we ervoor dat overstappen naar combimodale oplossingen aantrekkelijk wordt.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>
Layout aanpassen:
<Pas uitlijnen afbeelding aan>
<Pas positie afbeelding aan>

<Voeg een paragraaftitel toe>

Wij geven je de opties, jij kiest.

MaaS

Naast deze fysieke integratie, spelen we ook een rol in de digitale integratie. Dit is onlosmakelijk met elkaar verbonden. MaaS staat voor ‘Mobility as a service’ waarbij de reiziger via een digitaal platform toegang krijgt tot duurzame transportdiensten aangeboden door verschillende vervoerbedrijven (zowel openbaar als particulier).

De oplossing omvat onder andere realtime multimodale reisinformatie, een betalingssysteem en gecoördineerde transportnetwerken en dienstregelingen. Combi-mobiel reizen wordt comfortabel en toegankelijk. De Lijn wil een actieve MaaS-aanbieder worden en andere initiatieven mee ondersteunen.

Tarief stuurt vraag

Tot slot kan een goed tariefbeleid combimodaal gedrag mee sturen. Binnen een MaaS-platform zorgen we ervoor dat een klant alle mogelijke vervoerbewijzen kan vinden, kopen en bundelen zoals een ritje voor de bus of trein, een deelfiets of een gedeelde auto.

Daarnaast willen we met tariefdifferentiatie en -integratie de vervoerstromen mee sturen. De Lijn pleit daarom voor een grotere autonomie op vlak van tariefbeleid. We denken daarbij aan tarieven op basis van locatie, tijdstip of duur van je reis of de gekozen modus. Eenvoud in de tariefstructuur, sociale correcties en integratie over de vervoerregio’s & openbaarvervoermaatschappijen heen blijven belangrijke principes.

SMOP

Op dit moment werken we samen met de NMBS, MIVB en TEC om een Smart Mobility Planner (SMOP) te ontwikkelen. Hier zal de reiziger alle informatie van alle openbare vervoermaatschappijen eenvoudig en snel kunnen raadplegen.

<Voeg downloadbare bestanden toe>
<Voeg knoppen toe>

Partners

Cambio

Even een auto nodig?

Carpooling

Samen naar het werk?

Blue-bike

Fiets nodig aan het station?

e-scooter

E-scooter

Fiets

Fiets

Fietspunten

Fietspunten

E-steps

E-steps

Bird
Circ
Poppy

Meer info

Resoluut vernieuwen

Hoe kunnen we ons openbaar vervoer voor jou nog verbeteren? En hoe kunnen we dat zo duurzaam mogelijk doen? Die vragen vormen de basis voor onze toekomstvisie. Om die visie te realiseren, willen we bij De Lijn resoluut vernieuwen.